Zmeny v štartovacích jedálničkoch

Pokiaľ máte osobitné požiadavky na zmeny v jedálničku, môžete ich nájsť v tomto článku.

Aké zmeny urobiť v jedálničku ak mám osobitné požiadavky?

Racionálny teda zdravý jedálniček je vždy tvorený zo všetkých potravín a surovín, ktoré nájdeme v potravinovej pyramíde v potrebnom množstve. Ak vylučujeme niektorú potravinu, mali by sme mať na to opodstatnený dôvod a to v podobe zdravotnej komplikácie. Takýmto dôvodom sú hlavne potravinové alergie a intolerancie, ale aj ďalšie klinické ochorenia, ktoré nám nedovoľujú konzumovať všetky potraviny a jedlá.

Čo mám teda robiť ak mám jednu z nasledujúcich ochorení či obmedzení?

 

Celiakia je choroba, ktorá patrí k chronickým poruchám výživy. Je zapríčinená tým, že sliznica tenkého čreva trvalo neznáša lepok, ktorý nájdeme v pšeničnej a ražnej múke, jačmeni a ovse. Prirodzene teda lepok  nájdeme aj vo všetkých výrobkoch, kde bola použitá niektorá zo spomínaných obilnín. Je preto potrebné do jedálnička zaradiť náhradné alternatívy ako sóju a všetky výrobky z nej, ryžu, kukuricu, kukuričnú krupicu, zemiaky a zemiakový škrob, bezlepkové cestoviny a potraviny.

Zmeny v jedálničku pri celiakii:

  • pšeničný chlieb nahraďte bezlepkovým pečivom
  • cestoviny používajte bezlepkové ako napríklad ryžové či kukuričné

 

Vegetariánstvo - Pri vylúčení potravín z jedálnička ako je mäso, mäsové výrobky, prípadne ďalšie zložky akými sú ryby či vajcia je potrebné nájsť vhodné alternatívy a jedálniček tak vhodne doplniť. 

Zmeny v jedálničku pre vegetariánky:

  • mäso alebo ryby nahraďte strukovinou (šošovica, sója, tofu, hrach, fazuľa, cícer ... )
  • mäsový výrobok napríklad šunku, nahraďte syrom
  • vajcia nahraďte tvarohom

Náhrady sa robia v rovnakej hmotnosti. Ak máte v jedálničku 100 g duseného mäsa, nahraďte ho 100 g varenej strukoviny.

 

Laktózová intolerancia je neznášanlivosť mliečneho cukru, laktózy v dôsledku chýbania alebo zníženia enzýmu laktázy (β-galaktozidázy). Pri úplnom chýbaní tohto enzýmu je potrebné všetky mliečne výrobky pokryť bezlaktózovými. Pri čiastočnom chýbaní enzýmu sú dobre znášané kyslomliečne výrobky a syry, kde je laktóza premenená na kyselinu mliečnu, ktorá nespôsobuje žiadne zdravotné problémy.

Zmeny v jedálničku pri ľahkej laktózovej intolerancii:

  • mlieko nahraďte kefírom či acidofilným mliekom

Zmeny v jedálničku pri ťažkej laktózovej intolerancii:

Mlieko a všetky mliečne výrobky nahraďte bezlaktózovými

  • mlieko nahraďte sójovým či ryžovým či mandľovým mliekom
  • jogurt nahraďte ryžovým alebo sójovým dezertom (jogurtom)

 

Alergia na mliečnu bielkovinu  alergia na mliečnu bielkovinu sa vyskytuje najmä u dojčiat a batoliat a do 2 roku života u 80% prípadov vymizne. Pri pretrvávaní symptómov alergie je potrebné aj naďalej vylúčiť akékoľvek mliečne výrobky a výrobky, ktroré mlieko obsahujú.

Zmeny v jedálničku pre osoby s alergiou na mliečnu bielkovinu:

  • vylúčte všetky potraviny, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu – mlieko, všetky mliečne produkty, pekárenské výrobky, sladkosti, niektoré mäsové výrobky, alebo pri kúpe sledujte či daná potravina neobsahuje mliečnu bielkovinu
  • pekárenske výrobky pripravujte doma, aby ste mali istotu, že ste nepridali mlieko
  • všetky mliečne výrobky nahrádzajte sójovými alebo ryžovými náhradkami

 

Hypertenzia (vysoký krvný tlak) V potrave je dôležité uprednostniť jedlá s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov (5 kúskov ovocia alebo 500 g denne - táto informácia neplatí pre obdobie chudnutia :), surovú a sparenú zeleninu, celozrné výrobky), plnotučné mliečne výrobky nahradiť nízkotučnými (syry s obsahom tuku v sušine menej ako 30%), znížiť príjem živočíšnych tukov (maslo, žĺtka, červené mäso a výrobky z neho), zvýšiť príjem rýb a rybacích výrobkov, nevysmážať, nefritovať, variť v pare. Ak je hypertenzia spôsobená nadváhou, zároveň redukovať kalorický príjem a zvýšiť energetický výdaj. Znížiť, alebo úplne vyradiť príjem alkoholu. Znižovať postupne obsah soli v potrave a nahrádzať ich podľa potreby prírodnými rastlinnými koreninami.

Zmeny v jedálničku pre osoby s vysokým krvným tlakom:

  • soliť len veľmi málo alebo vôbec
  • nahradiť všetky výrobky za nízkotučné
  • nahradiť maslo za nízkotučný margarín
  • mlieko a všetky mliečne výrobky kupujte nízkotučné

 

Pálenie záhy – je treba sa vyhnúť potravinám ako ocot, nakladané uhorky, biele a červené víno, kysnuté pečivo. Odporúča sa denne jesť misku zeleninového šalátu, ktorého základom sú čerstvé uhorky, piť surový jablčný ocot s vodou. Tiež môže pomôcť zjedenie 2-3 mandlí. Dôležitý je dostatočne dlhý čas medzi večerou a spánkom - aspoň 3 hodiny a zvýšená poloha hlavy v spánku.

Zmeny v jedálničku pre osoby s pálením záhy:

  • doplňte si jedálniček o nápoj - surový jablčný ocot miešaný s čistou vodou  a pite 2 dcl denne
  • pečivo používajte staršie nie čerstvé pečené v daný deň

Pálenie záhy môže byť dôsledkom aj veľmi rýchleho jedenia. Dbajte preto na to, aby ste jedli v kľude a pomaly. Vyvarujte sa stresu.

DISKUSIA

Pridať komentár