Zmeny v štartovacích jedálničkoch
Pokiaľ máte osobitné požiadavky na zmeny v jedálničku, môžete ich nájsť v tomto článku.
Aké zmeny urobiť v jedálničku ak mám osobitné požiadavky?
Racionálny teda zdravý jedálniček je vždy tvorený zo všetkých potravín a surovín, ktoré nájdeme v potravinovej pyramíde v potrebnom množstve. Ak vylučujeme niektorú potravinu, mali by sme mať na to opodstatnený dôvod a to v podobe zdravotnej komplikácie. Takýmto dôvodom sú hlavne potravinové alergie a intolerancie, ale aj ďalšie klinické ochorenia, ktoré nám nedovoľujú konzumovať všetky potraviny a jedlá.
Čo mám teda robiť ak mám jednu z nasledujúcich ochorení či obmedzení?
Celiakia je choroba, ktorá patrí k chronickým poruchám výživy. Je zapríčinená tým, že sliznica tenkého čreva trvalo neznáša lepok, ktorý nájdeme v pšeničnej a ražnej múke, jačmeni a ovse. Prirodzene teda lepok nájdeme aj vo všetkých výrobkoch, kde bola použitá niektorá zo spomínaných obilnín. Je preto potrebné do jedálnička zaradiť náhradné alternatívy ako sóju a všetky výrobky z nej, ryžu, kukuricu, kukuričnú krupicu, zemiaky a zemiakový škrob, bezlepkové cestoviny a potraviny.
Zmeny v jedálničku pri celiakii:
- pšeničný chlieb nahraďte bezlepkovým pečivom
- cestoviny používajte bezlepkové ako napríklad ryžové či kukuričné
Vegetariánstvo - Pri vylúčení potravín z jedálnička ako je mäso, mäsové výrobky, prípadne ďalšie zložky akými sú ryby či vajcia je potrebné nájsť vhodné alternatívy a jedálniček tak vhodne doplniť.
Zmeny v jedálničku pre vegetariánky:
- mäso alebo ryby nahraďte strukovinou (šošovica, sója, tofu, hrach, fazuľa, cícer ... )
- mäsový výrobok napríklad šunku, nahraďte syrom
- vajcia nahraďte tvarohom
Náhrady sa robia v rovnakej hmotnosti. Ak máte v jedálničku 100 g duseného mäsa, nahraďte ho 100 g varenej strukoviny.
Laktózová intolerancia je neznášanlivosť mliečneho cukru, laktózy v dôsledku chýbania alebo zníženia enzýmu laktázy (β-galaktozidázy). Pri úplnom chýbaní tohto enzýmu je potrebné všetky mliečne výrobky pokryť bezlaktózovými. Pri čiastočnom chýbaní enzýmu sú dobre znášané kyslomliečne výrobky a syry, kde je laktóza premenená na kyselinu mliečnu, ktorá nespôsobuje žiadne zdravotné problémy.
Zmeny v jedálničku pri ľahkej laktózovej intolerancii:
- mlieko nahraďte kefírom či acidofilným mliekom
Zmeny v jedálničku pri ťažkej laktózovej intolerancii:
Mlieko a všetky mliečne výrobky nahraďte bezlaktózovými
- mlieko nahraďte sójovým či ryžovým či mandľovým mliekom
- jogurt nahraďte ryžovým alebo sójovým dezertom (jogurtom)
Alergia na mliečnu bielkovinu alergia na mliečnu bielkovinu sa vyskytuje najmä u dojčiat a batoliat a do 2 roku života u 80% prípadov vymizne. Pri pretrvávaní symptómov alergie je potrebné aj naďalej vylúčiť akékoľvek mliečne výrobky a výrobky, ktroré mlieko obsahujú.
Zmeny v jedálničku pre osoby s alergiou na mliečnu bielkovinu:
- vylúčte všetky potraviny, ktoré obsahujú mliečnu bielkovinu – mlieko, všetky mliečne produkty, pekárenské výrobky, sladkosti, niektoré mäsové výrobky, alebo pri kúpe sledujte či daná potravina neobsahuje mliečnu bielkovinu
- pekárenske výrobky pripravujte doma, aby ste mali istotu, že ste nepridali mlieko
- všetky mliečne výrobky nahrádzajte sójovými alebo ryžovými náhradkami
Hypertenzia (vysoký krvný tlak) V potrave je dôležité uprednostniť jedlá s vysokým obsahom vlákniny a vitamínov (5 kúskov ovocia alebo 500 g denne - táto informácia neplatí pre obdobie chudnutia :), surovú a sparenú zeleninu, celozrné výrobky), plnotučné mliečne výrobky nahradiť nízkotučnými (syry s obsahom tuku v sušine menej ako 30%), znížiť príjem živočíšnych tukov (maslo, žĺtka, červené mäso a výrobky z neho), zvýšiť príjem rýb a rybacích výrobkov, nevysmážať, nefritovať, variť v pare. Ak je hypertenzia spôsobená nadváhou, zároveň redukovať kalorický príjem a zvýšiť energetický výdaj. Znížiť, alebo úplne vyradiť príjem alkoholu. Znižovať postupne obsah soli v potrave a nahrádzať ich podľa potreby prírodnými rastlinnými koreninami.
Zmeny v jedálničku pre osoby s vysokým krvným tlakom:
- soliť len veľmi málo alebo vôbec
- nahradiť všetky výrobky za nízkotučné
- nahradiť maslo za nízkotučný margarín
- mlieko a všetky mliečne výrobky kupujte nízkotučné
Pálenie záhy – je treba sa vyhnúť potravinám ako ocot, nakladané uhorky, biele a červené víno, kysnuté pečivo. Odporúča sa denne jesť misku zeleninového šalátu, ktorého základom sú čerstvé uhorky, piť surový jablčný ocot s vodou. Tiež môže pomôcť zjedenie 2-3 mandlí. Dôležitý je dostatočne dlhý čas medzi večerou a spánkom - aspoň 3 hodiny a zvýšená poloha hlavy v spánku.
Zmeny v jedálničku pre osoby s pálením záhy:
- doplňte si jedálniček o nápoj - surový jablčný ocot miešaný s čistou vodou a pite 2 dcl denne
- pečivo používajte staršie nie čerstvé pečené v daný deň
Pálenie záhy môže byť dôsledkom aj veľmi rýchleho jedenia. Dbajte preto na to, aby ste jedli v kľude a pomaly. Vyvarujte sa stresu.
DISKUSIA