Modul 3 - Krok 1

Predpokladaný čas: 30 minút

Krok 1 - Kultúra stravovania a stolovania

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

V dnešnom kroku si prejdeme dôležitosť kultúry stravovania a stravovanie ako také. Aké máte zvyky v stravovaní? Jete doma za stolom spoločne celá rodina, alebo počas šoférovania či chôdze osamote? Prečo je stravovanie dôležité?

Na jedení závisí náš život aj zdravie. Ak nebudeme jesť zomrieme, ak budeme jesť veľa priberieme, ak budeme jesť zle ochorieme, ale ak sa naučíme ako jesť zdravo v normálnych porciách dosiahneme prirodzenú telesnú hmotnosť a zdravie.

Množstvo aj výber potravín je u každého individuálne. Každý z nás prirodzene vie koľko by mal jesť a čo je pre neho zdravé. Kto to nevie, nepočúva a nesleduje chod vlastného organizmu. Naše telo nám dáva najavo čo je dobré a čo zlé.

Ako keď jete rýchlo a je vám zle, alebo zjete zdravé a čerstvé jedlo a cítie sa ľahko a sviežo. Signály nášho tela fungujú, inteligencia organizmu pracuje, len my v denno-dennom zhone na to niekedy zabúdame alebo to prehliadame.

Ľudský organizmus je jedna obrovská inteligencia,

ktorá nesie množstvo informácií. Aj potraviny, ktoré jeme obsahujú informácie. Potraviny sa v našom tele vstrebávajú a naše telo buď vyživujú, dodávajú mu energiu, život, alebo ho ničia a spôsobujú zdravotné problémy. Preto výberom potravín viete ovplyvniť výsledok na vašom zdraví. Energiu, vitamíny, minerály, všetky potrebné a dôležité látky prijímame z potravy.

Proces trávenia, vstrebávania a premien látok v našom tele je presne organizovaný a perfektne inteligentný systém. Je tak zložitý a tak jednoduchý zároveň. Zamyslime sa nad tým a dovoľme našej vnútornej inteligencii, aby pracovala v náš prospech. Tí, ktorí si nevážia jedlo, dávajú najavo nedôveru vo vlastnú inteligenciu tela a zbytočne si škodia. Neuvedomujú si jej prúdenie a nedovolia jej prirodzene pracovať.

Prejedanie sa, nejedenie, jedenie počas šoférovania, počas sledovania televízie, náhodné alebo neuvedomelé jedenie, to všetko je porušenie nášho vnútorného a prirodzeného zákona, naších biologických procesov, ktoré pracujú v predurčenom systéme.

Tieto porušenia sú spájané so stravou a zlými stravovacími návykmi. Rakovina žalúdka a čriev priamo súvisia so stravou. Zlé stravovacie návyky a zlá skladba jedla spôsobujú ochorenia ako vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, ochorenia srdca, cukrovka, dna, vredy a tak ďalej.

Zvyky v stravovaní a kultúra o nás veľa napovie a na základe nej vieme aj predpokladať ako sa bude vyvíjať naše zdravie a s ním aj naša telesná hmotnosť. Ak jeme nepravidelne a nevedomky, môžeme si zdravie poškodiť. Ak jeme pravidelne, vedome a zdravo, môžeme očakávať zdravie a normálnu telesnú hmotnosť.

Dnes sa naučíme ako načúvať vlastnej vnútornej inteligencii a znovu obnoviť naše prirodzené inštinkty.

Prečo? Zdá sa vám to divné, alebo nechápete o čom rozprávam? 🙂 Vycibriť inštinkty a načúvať vlastnej inteligencii je dôležité, aby ste sa vedeli stravovať aj bez konkrétneho jedálnička, aby ste už v budúcnosti nepribrali a vedeli si hmotnosť nielen udržať, ale zároveň si zabezpečiť pevné zdravie. Dobré nie? 🙂 Zíde sa...

Taktiež si prejdeme kultúru stravovania a naučíme sa správne stravovať.

Kultúra stravovania zahŕňa:

  • kde sa stravujeme
  • ako rýchlo jeme
  • ako často jeme
  • s kým jeme
  • čo jeme 
  • ako máme upravené prostredie v ktorom sa nachádzame

Prečo je kultúra stravovania taká dôležitá? Aby sme sa pri jedení cítili dobre. Ak sa pri jedení cítime dobre, žijeme dobre a sme zdraví

Ak sa stravujeme kade tade, jeme čokoľvek a sme dokonca pod stresom či tlakom času, výsledok bude katastrofálny. Nepoznám osobne horší pocit, ako do seba doslova napchať jedlo v krátkom čase. Cítime sa potom nechutne, zle, bolí nás brucho a máme výčitky svedomia. Jedlo v takomto prípade nesplnilo svoju úlohu. Ako to má teda vyzerať?

Kultúra stolovania:

  • Jedávame za stolom, posediačky a v kľude
  • Jedlo máme na tanieri pekne upravené tak, aby jedli aj oči
  • Stôl máme čistý a pekne upravený
  • Jeme pomaly a každé sústo dôkladne požujeme
  • Stolujeme s rodinou alebo ľuďmi, s ktorými sa cítime dobre
  • Servírujeme zdravé a čerstvé potraviny. Na tanieri nám to pekne hýri farbami.
  • Uvedomujeme si proces jedenia a sme vďační za dnešné chutné jedlo.

ÚLOHY NA DNES:

1. Prečítajte si všetky texty na tejto stránke

2. Stiahnite si a vypracujte pracovný zošit

3. Odvážte sa a zapíšte si vašu hmotnosť do Zápisníka hmotnosti

Hurá do toho! Nový týždeň je tu a určite ste zvedaví na vaše prvé výsledky! 🙂

Dnes je čas na tretí zvyk, ktorý pripojíme k prvému a druhému:

Zvyk č. 3

Stravujem sa (jem) prirodzene a inštinktívne


Ako začať načúvať vnútornej inteligencii a vycibriť si inštinkty?

8 bodov k obnove prirodzenosti

  • 1
    Nájdite si na jedlo čas a venujte mu pozornosť. Jedzte vždy na rovnakom mieste, nejedzte pri chôdzi, počas šoférovania, počas sledovania televízie ani v posteli.
  • 2
    Buďte v kľude pred tým, než začnete jesť a jedzte pomaly.
  • 3
    Poriadne jedlo požujte, mäso aj 22 – krát.
  • 4
    Jedzte, keď máte hlad, nejedzte keď nie ste hladní.
  • 5
    Nikdy nejedzte, keď ste nahnevaní, radšej ostaňte hladní až dovtedy, kým sa neukľudníte.
  • 6
    Nejedzte v spoločnosti v ktorej sa necítite dobre, stolujte s rodinou a priateľmi.
  • 7
    Vážte si spoločnosť a pochváľte kuchára.
  • 8
    Poďakujte sa matke prírode za jej dary.

Aby sme podporili naše inštinkty je dôležité:

  • 1
    Vypestovať si v jedení zvyk. Telo miluje zvyk.
    Prijímať rovnaké množstvo stravy každý deň v tú istú hodinu. Mať pestrú stravu „z každého rožku trošku“.
  • 2
    Vycibriť si chuťové poháriky.
    Tie sú najlepšími radcami, čo je pre nás dobré a čo nie. Väčšina z nás má chuťové poháriky otupené, preto je vhodné ich vyčistiť nasledovným postupom: nepiť alkohol ani nefajčiť, soliť minimálne a nejesť veľa sladkého, pravidelne piť vlažnú vodu, jedávať pestrú a vyváženú stravu tak, aby sa prestriedali chute sladká, slaná, horká a kyslá, nenechať sa pri jedle rušiť ťažkými vôňami (parfém, sviečka, vonná tyčinka, osviežovač vzduchu)
  • 3
    Jesť pomaly a naučiť sa vnímať kedy ste nasýtení.
    Mozgu trvá 15 – 30 minút kým zaregistruje príjem potravy a dostaví sa pocit sýtosti. Jedzte preto pomaly. Zjete menej ako keď jete rýchlo.
  • 4
    Najväčšie jedlo dňa si plánujte na obed.
    Nenechávajte si jedenie až na doma, potom ako sa vrátite z práce. Spomeňte si na váš časový harmonogram dňa.
  • 5
    Jesť prevažne čerstvé a prirodzené potraviny
    S polotovarmi, ťažkými, mastnými a nie čerstvými potravinami nedosiahnete skvelé zdravie ani normálnu hmotnosť. Čerstvé potraviny majú vysoký obsah vitamínov a minerálov a sú pre naše zdravie a pohodu najlepšie. Naše telo si musíme vážiť a pristupovať tak aj k výberu vhodných a zdravých potravín. Vyberajte si preto prevažne potraviny, ktoré nie sú spracované.

Vaše dnešné úlohy:

SÚBORY NA STIAHNUTIE

DISKUSIA

Pridať komentár