Modul 3 - Krok 2

Predpokladaný čas: 30 minút

Krok 2 - Ako má vyzerať jedálniček?

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Dnes si povieme základné pravidlá správneho a zdravého jedálnička vhodného na chudnutie a pripravíme sa na vlastnú tvorbu redukčného jedálnička. 🙂

Informácií o správnej tvorbe zdravého či redukčného jedálnička je mnoho a precízna tvorba stravovacieho režimu patrí do rúk odborníka. Keďže vás nechcem ani nebudem zaťažovať podrobnosťami prejdeme rovno na tie najhlavnejšie a najdôležitejšie body, ktoré hravo zvládnete aj sami 🙂

Pozrieme sa na to, ako by malo celodenné stravovanie vyzerať, prejdeme si vhodné a nevhodné potraviny na chudnutie a vyberiete si, ktoré z daných potravín môžete, chcete, sú vám sympatické tak, aby ste si z nich v ďalšom kroku pripravili jedálniček.

Hurá do toho! 🙂

Na úvod si zopakujme

Základné stravovacie návyky:

  • stravovať sa 5 - 6 x denne v menších dávkach
  • jesť pestrú stravu - aj zo živočíšnej aj z rastlinnej zložky
  • piť dostatok tekutín vrátane pitnej vody
  • pravidelne raňajkovať - najlepšie do hodiny od prebudenia
  • dodržiavať časový odstup medzi jedlami dňa cca 3 hodiny
  • posledné jedlo konzumovať 2 - 3 hodiny pred spaním
  • dodržiavať optimálny príjem energie - v čase chudnutia redukčný

Koľko energie je dobré počas dňa prijať? A ako ju rozložiť medzi jednotlivé jedlá?

Ak na deň máte prijať 100% energie - čo v našom prípade tvorí cca 5200 kJ pre ženy a 7200 kJ pre mužov, tak si všimnite, ako by mala byť táto hodnota prerozdelená medzi jednotlivé jedlá.

Celodenné stravovanie:

  • Raňajky 15 - 20%
  • Desiata 10%
  • Obed 30 - 35%
  • Olovrant 15%
  • Večera 20 - 25%

Energetickú hodnotu jedla tvoria hlavné zložky ako bielkoviny, sacharidy a tuky. Percentuálny podiel týchto zložiek v jedálničku je nasledovný:

  • sacharidy tvoria najvyšší podiel 50 - 55% z celkového príjmu energie
  • bielkoviny 15 - 20% 
  • tuky cca 25 %

Medzi sacharidovú zložku radíme napríklad komplexné sacharidy (ako potraviny sú to): pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky alebo jednoduché sacharidy takzvané cukry, kde patria potraviny ako: ovocie, med, cukor..

Medzi bielkovinovú zložku radíme živočíšne bielkoviny ako mäso, vajcia či mlieko a mliečne výrobky.. Rastlinné bielkoviny nájdeme v potravinách ako: sója, strukoviny, zelenina..

Medzi tukovú zložku radíme rastlinné tuky a oleje ako margaríny, rôzne orechy a rastlinné oleje - repkový, olivový, sezamový, slnečnicový.. Živočíšne tuky poznáme ako maslo či bravčovú masť..


Vhodné potraviny na redukciu hmotnosti:

  • Mäsá
    chudé hovädzie, netučné ryby, rybie filé, teľacie, jahňacie, kurča,
  • Príkrmy
    zemiaky, ryža, vajcia
  • Mlieko a mliečne výrobky
    nízkotučný tvaroh, tvrdé syry s nízkym obsahom tuku, nízko až polotučné mlieko a jogurty, odtučnené acidofilné mlieko
  • Zelenina
    všetká v akejkoľvek forme
  • Ovocie
    všetky druhy okrem sušeného sladeného, kandizovaného a kompótov sladených cukrom
  • Nápoje
    sóda, minerálky, voda, nesladený čaj a káva
  • Pečivo a pekárenské výrobky
    chlieb, žemle, fit kocky, kaiserky, rohlíky bez obsahu semien a orechov

Nevhodné potraviny na redukciu hmotnosti:

  • Tučné mäsá
    bravčové mäso alebo aj iné tučné časti iných mias
  • Tučné syry
    syry s obsahom tuku viac ako 45% v sušine
  • Sladké a cukrovinky
    cukor, med, džem, čokoláda, nanuky, torty, koláče a všetky výrobky obsahujúce cukor
  • Alkoholické nápoje
    všetky druhy

Všeobecné zásady redukčného stravovania:

  • Ak máte stravovanie energeticky ohraničené, všetky potraviny si vážte
  • Jedzte 5 - 6 x denne len povolené potraviny na chudnutie a ich množstvá
  • Jedzte dostatok zeleniny a ovocia
  • Dbajte na to, aby strava bola pestrá a obsahovala potraviny aj zo živočíšnej aj z rastlinnej zložky
  • Prijímajte dostatok kvalitných bielkovín
  • Pite iba nesladené nápoje a vyvarujte sa alkoholu
  • Vyberajte si do svojho jedálnička čerstvé potraviny a prispôsobte výber ročnému obdobiu

Prešli sme si tie najzákladnejšie a najpodstatnejšie informácie k jedálničku, ktoré budete potrebovať. Nemusíte sa obávať, ako si podľa toho budete tvoriť jedálniček. V dnešnom kroku si prejdeme teóriu a v ďalšom bude presný popis k praxi. 🙂

Niektorým z vás sa môže zdať, že informácii je tu málo, veď o výžive sa píše toho toľko..... áno informácii o výžive je neúrekom, sama som ju 5 rokov študovala na univerzite a preto vás nebudem zahlcovať množstvom informácií, ale vyberám pre vás len tie, ktoré budete teraz potrebovať. Doplnkové informácie k výžive môžete nájsť v časti BONUSY 🙂

Ak by som pre vás rozpísala všetky detaily, zbytočne by ste sa stratili a nakoniec odbočili od témy. My ale potrebujeme držať fokus - zameranie sa na dosiahnutie cieľa a preto sa budeme venovať len tým informáciám, ktoré vás do cieľa dovedú.

Poznámka: Výživa je jednou z najkontroverznejších tém. Preto vás prosím o ohľaduplnosť pri vzájomných komentároch, čo je dobré, čo nie je dobré a ako by to malo byť.  Každý z vás môže mať na výživu iný názor a iné skúsenosti. Je to v poriadku. Každý sme iný a každému robí niečo iné dobre alebo zle. Majte na pamäti, že je možné urobiť na 10 ľudí, 10 rôznych "diét". A na každú špecifickú osobitnú požiadavku aj zmenu.Taktiež ciest a spôsobov ako schudnúť je viacero a ja vám ukazujem jeden z nich - podľa mojich teoretických a praktických skúseností ten najefektívnejší.

Informácie, ktoré vám v tomto kurze poskytujem vychádzajú z môjho 5 ročného univerzitného vzdelania v oblasti výživy ľudí a zároveň z mojej praxe v oblasti zdravej redukcie hmotnosti od r. 2013. Nevnášam sem svoje subjektívne názory. Poskytujem vám všeobecné informácie a poradenstvo, ktoré si môžete - ak to tak cítite a chcete, prispôsobiť podľa seba. Za zmeny, ktoré si v jedálničku urobíte a za ich výsledky však nezodpovedám.

Ak budete chcieť vypracovať stravovací režim na chudnutie presne na vašu mieru odborníkom, je možné si ho priobjednať vo VIP sekcii tu:

Ďakujem za pochopenie, ak budete mať otázky sem s nimi - do komentárov 🙂

Vaše dnešné úlohy:

DISKUSIA

Pridať komentár