Modul 6 - Krok 3
Predpokladaný čas: 30 minút
Krok 3 - Stravovanie - špeciálne príležitosti
V dnešnom kroku 3 si povieme o stravovaní počas špeciálnych príležitostí ako sú svadby, krstiny, narodeninové párty, dovolenky a podobné udalosti. Takisto ako aj obdobie sviatkov ako sú Vianoce a Veľká noc, tak aj tieto špeciálne príležitosti lákajú k zvýšenému príjmu jedla až prejedaniu sa.
Každá jedna z týchto spomínaných špeciálnych udalostí má niečo spoločné. Najčastejšie sa stravovanie totiž ponúka vo forme "švédskych stolov". To znamená, že máme na výber zo širokej škály potravín a jedál a to až do takej miery, že si nevieme vybrať.
Aby sme sa vyhli prejedaniu, povieme si dnes pár tipov, trikov aj rád ako sa stravovať pri ponuke "švédskych stolov".
V dnešnom kroku nás taktiež čakajú informácie o tom, ako si vybrať jedlo v reštaurácii a videá ako pripraviť zdravšie jedlá na vaše oslavy či grilovačku.
Vaše dnešné úlohy:
- prečítajte si všetky texty na tejto stránke
- pozrite si bonusové videá o príprave zdravších jedál
- stiahnite si z prílohy tipy na dovolenkové stravovanie
Kroky v Module 6
Základné pravidlá stravovania pri ponuke "švédskych stolov":
- 1Musíte si uvedomiť, že sa jedná predovšetkým o spoločenskú udalosť, kde jedlo aj keď je zadarmo, tak nehrá hlavnú rolu.Zmyslom rôznych osláv, dovoleniek či špeciálnych príležitosti je v prvom rade oslava danej udalosti, či oddych - nie jedlo.
- 2Nechoďte na oslavy hladný, zjedzte pred tým niečo nízkokalorické.Aby ste sa vyhli vlčiemu hladu, nikdy nechoďte na oslavy či k ponuke švédksych stolov hladný. Budete mať tak chuť zjesť všetko a hneď. Aby ste sa takému prípadu úspešne vyhli, zjedzte pred tým niečo malé. Inak sa pozeráme na jedlo hladní a inak ak sme sýti.
- 3Rozhliadnite sa čo sa podáva a prispôsobte výber jedla vašim novým návykom.Pred tým, ako si začnete nakladať na tanier si urobte malý prieskum. Prezrite si celú ponuku a začnite vždy čerstvou zeleninou a šalátom. Až následne k nej pridajte mäso a oblohu.
- 4Pokiaľ vás láka niečo kalorické, tak ochutnajte kúsok bez pocitu viny.Kalorické potraviny a jedlá vždy odporúčam až na samý koniec. Ak budete sýty z normálneho jedla (polievka, varené prílohy, dusené mäso, čerstvý šalát, čerstvá zelenina) už vám veľa miesta na sladkosti a iné kalorické jedlá neostane.
- 5Naučte sa zdvorilo odmietnuť jedlo, berte väčší ohľad na seba ako na hostiteľa.Výber jedla vždy záleží na vás. Je lepšie taktne odmietnuť hostiteľa ako mať neskôr výčitky a zlý pocit zo seba samého. Ak je situácia viacmenej nemožná - vraciame sa k predošlému bodu - ochutnajte kúsok bez pocitu viny.
- 6Vyberajte si menej kalorické nápoje alebo nápoje s nižším percentom alkoholu, napríklad vinný strik.Vieme, že alkohol má vysokú energetickú hodnotu, voľte preto radšej "menšie zlo" a dajte si biele suché vínko vo forme striku (s minerálkou) prípadne pivko. Miešané alkoholické drinky obsahujú veľa cukru.
- 7Nenechajte sa odradiť ak sa vám podarí pár prešľapov.Ak sa stane prešlap, nenechajte sa tým odradiť. Na ceste je mnoho skúšok, dôležité bude do cieľa dôjsť a nikdy sa nezastavovať.
Vždy začínajte zeleninou a šalátmi
Naložte si ako prvé na tanier dávku obľúbenej zeleniny alebo čerstvého zeleninového šalátu.
Táto ponuka sa zvyčajne nachádza na začiatku, potom prechádzajte cez polievky, hlavné jedlá až nakoniec ku koláčom a sladkostiam.
TRIK 1: Ak si žalúdok naplníte najprv nízkokalorickým jedlom a počkáte 10 - 15 minút kým sa dostaví pocit sýtosti, sami uvidíte, že na iné jedlá (ako sú ťažké, mastné či sladké) už takú chuť, akú ste mali na začiatku, mať nebudete.
TRIK 2: Napite sa vody pred samotným jedením. Naplníte časť žalúdka objemom, ktorý nemá žiadnu kalorickú hodnotu 🙂
Poznámka: Fotka bola urobená v hoteli počas podávania jedla formou švédksych stolov. Začínali sme vždy od zeleniny 🙂
Základné pravidlá stravovania sa v reštaurácii:
- 1Naplánujte si vopred, čo budete jesť.Dnes už viete, ako by mal váš jedálniček vyzerať a tak máte určite predstavu, čo a v akom množstve by ste mohli zjesť aj reštaurácii. Vyberte si teda niečo podobné.
- 2Dávajte prednosť reštauráciám, kde sa môžete najesť v kľude a máte možnosť výberu nízkokalorických jedál.Ak máte možnosť výberu, vyhnite sa reštauráciám alebo zariadeniam s rýchlym občerstvením.
- 3Nevyberajte si jedlo podľa ceny, ale berte na vedomie svoje predsavzatie a svoje potrebyZdravšie jedlo by mohlo byť v určitých zariadeniach drahšie, no vedzte, že je lepšie zaplatiť o niečo vyššiu cenu za prevenciu zdravia a udržanie si línie. Lacné a nezdravé jedlá nie sú nikdy dobrá voľba.
- 4Výber jedla záleží vždy len na vás.Prezrite si najprv celú ponuku jedál, až následne po dôkladnom zvážení sa rozhodnite, ktorému jedlu dáte prednosť. Jedlo si vyberajte podľa zásad redukčného stravovania (modul 3).
- 5Nepodliehajte nátlaku čašníka alebo partii pri stole.Všetci máme právo slodného výberu podľa vlastných preferencií a osobitných požiadavok, preto sa nenechajte odradiť a vyberajte si podľa seba, na základe vášho cieľa.
- 6Nebojte sa objednať si polovičnú porciu, predjedlo namiesto hlavného jedla alebo nízkokalorické jedlo.Ak reštaurácia alebo dané zariadenie nemá v ponuke jedlo, ktoré by sa vám hodilo, kľudne si objednajte predjedlo či jedlo z príloh ako šalát. Prípadne len polievku v kombinácii so šalátom.
- 7Pite nekalorické nápoje.Medzi nápojmi vyhráva jednoznačne minerálka alebo čistá voda. Môžete si objednať aj čaj.
- 8Vyhýbajte sa vyprážaným, tučným jedlám konzumovaným po stojačky, bez príboru v reštauráciách rýchleho občerstvenia alebo na ulici.Tieto "fast foody" zvyčajne neponúkajú zdravé jedlá a nemáte sa u nich ani šancu najesť v kľude a pokoji. Vyberte si radšej reštauráciu, kdo budete mať pokoj a kľud, aby ste si mohli vaše jedlo vychutnať - ako gurmán 🙂
Vaše dnešné úlohy:
DISKUSIA